نکته ناب تفسیری از صفحه 524 قرآن کریم

آیه ۲۱ سوره طور (صفحه ۵۲۴)
 
وَالَّذِينَ آمَنُواْ وَاتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتُهُم بِإِيمَانٍ أَلْحَقْنَا بِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَ مَآ أَلَتْنَاهُم مِّنْ عَمَلِهِم مِّن شَىْ ءٍ كُلُّ امْرِىٍ بِمَا كَسَبَ رَهِينٌ 
و كسانى كه ایمان آوردند و فرزندانشان، در ایمان از آنان پیروى كردند ما ذریّه آنان را به ایشان ملحق نموده و از پاداش عملشان هیچ نكاهیم. (آرى) هر كس در گرو كارى است كه كسب كرده است.
 
🔵 كلمه «التناهم» از ماده «لوت» است كه به معناى نقص است ،و معناى «ما التناهم»اين است كه ما با الحاق ذريه مؤ منين به مؤمنين ، چيزى از عمل خود آنان ناقص نمى كنيم .
 
🔴 از ظاهر آيه شريفه بر مى آيد كه خداى سبحان بر مؤ منين منت مى گـذارد كـه بـه زودى ذريـه ايـشـان را - البـتـه آنـهـايى را كه در ايمان از پدران خود پيروى كردند - به خود آنان ملحق مى كند هر چند كه ايمانشان به درجه ايمان پدرانشان نرسد. چون اگر تنها آن ذريه اى را به پدران مؤ من ملحق كند كه ايمانشان يا مساوى و يا كاملتر از ايمان پدران باشد، ديگر منت نهادن معنا ندارد.
 
🔵 در قرآن، معمولاً پیروى از پدران منفى شمرده شده است؛ ولى در این آیه یکى از محورهایى که پیروى از پدران ارزش به شمار آمده، محور ایمان است.
 
🔴 كلمه «رهین» به دو معناى «گرو» و «همراه» آمده است و اینكه میفرماید: انسان رهین كار خود است، یعنى ملازم و همراه كار خود است.
 
🔵 در واقع رهن در گرو گذاشتن چيزی است. آنچه رهن گذاشته ميشود با پرداخت تدريجی اقساط آزاد ميشود. انسان نيز گويی در گرو مكتسبات خويش است و با كردارش استعدادهای بالقوهٔ خود را به فعليّت درمی ‌آورد و انسانيت خويش را تحقّق ميبخشد.
 
بنابر این عمل انسان، تنها محور سعادت و شقاوت وى است.