بسیاری علت استعفای بطحائی با بهانه کاندیداتوری مجلس شورای اسلامی را باور نمی کنند و گمانه زنی های مختلف دیگری را درباره این موضوع نزدیک به واقعیت می دانند.
به گزارش تیتر آزاد به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ تعطیلاتی که گذشت برای فضای خبری و رسانهای چندان کم سر و صدا نبود. ماجرای استعفای وزیر آموزش و پرورش یکی از بمبهای خبری بود که با حاشیههای مهمی همراه شد و هنوز برای بسیاری طریقه این استعفا و علت آن معماست.
البته دولت و رسانههای اصلاح طلب سعی کردند پاسخ چرایی استعفای «سید محمد بطحائی» را به علاقه وی برای کاندیداتوری نمایندگی مجلس شورای اسلامی مربوط سازند اما این موضوعی که بسیاری آنرا نپذیرفتند و بیان کردند که پشت پرده ماجرا جدای از چیزی است که سخنگوی دولت می گوید.
در همین رابطه گمانهزنی های مختلفی وجود دارد که به برخی از آنها می پردازیم.
استعفا برای سودای بهارستان: این موضوع اگرچه به عنوان علت ظاهری استعفای بطحایی مطرح می شود و رسانه های اصلاح طلب امروز با چنین تیتری سعی کردند موضوع استعفا را توجیه کنند اما برای بسیاری از جمله خود اصلاح طلبان این موضوع باورپذیر نیست.
استعفا برای سودای بهارستان: این موضوع اگرچه به عنوان علت ظاهری استعفای بطحایی مطرح می شود و رسانه های اصلاح طلب امروز با چنین تیتری سعی کردند موضوع استعفا را توجیه کنند اما برای بسیاری از جمله خود اصلاح طلبان این موضوع باورپذیر نیست.
«محمود صادقی» نماینده اصلاح طلب درباره این موضوع در توئیتی نوشت: «از استعفای وزیر آ.پ. برای کاندیداتوری مجلس شگفت زده شدم؛ به این جهت که چه مناعت طبعی دارد این انسان که عطای وزارت را به لقایش بخشید! دیگر آنکه چگونه فرصت خدمت بالفعل در سمت وزارت را به امید کسب کرسی احتمالی مجلس رها کرد و دیگر آنکه چه قدر و منزلتی دارد این کرسی و ما غافل بودیم!»
حسین دهباشی، فعال رسانهای با لحنی صریح تر می نویسد: «وزیر آموزش و پرورش برای نامزدی در انتخابات مجلس استعفا داده! یعنی طرفِ نقد وزارت را رها کرده برای نسیهای که فوقِ فوقاش رای آورده و بشود عضو کمیسیون همین نهاد در بهارستان! واقعا؟ منتقدین به کنار، موافقین دولت اینجور مواقع وقتی خودشان را در آینه نگاه میکنند، چه فرض شدهاند؟»
محمد مهدی زاهدی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس به دلیل استعفای بطحایی اشاره کرد و گفت: فکر میکنم اینکه سخنگوی دولت اعلام کرده است آقای بطحایی برای حضور در مجلس و کاندیداتوری نمایندگی مجلس استعفا داده است، اصلاً صحت نداشته باشد زیرا بنده هم وزیر بودم هم نماینده مجلس بودم و هم مسؤولیت های مختلفی در کشور دارم و میدانم جایگاه وزارت چقدر است؟
وی توضیح داد: هرچند از نظر همطرازی جایگاه نماینده مجلس مثل وزیر است ولی باید بدانیم، کار وزیر اجرایی است و کمتر کسی است که وزیر باشد و استعفا دهد تا نماینده شود و اصلاً تاکنون سابقه نداشته است و بنده هم یقین دارم دلیل استعفای ی آقای بطحایی، نمایندگی مجلس نبوده است؛ ممکن است ظاهر به این دلیل به مردم القا شده باشد اما اینگونه نیست.
پیاده سازی از قطار دولت: برخی مطرح می کنند که تیم نزدیک به دولت سبب ساز استعفا و پیاده شدن بطحائی از قطار دولت شده است. در همین رابطه روزنامه صبح نو می نویسد: «طحایی در حالی استعفای خود را به دولت تسلیم کرد که حتی قبل از تأیید آن؛ حلقه نزدیک به روحانی بهدنبال جانشین برای آن بودند. بهنظر میرسد بطحایی که با حمایت و تاکید حزب عدالت و توسعه به صندلی وزارت تکیه زده، حالا با بروز اختلافاتی در این بین مجبور به استعفا شده است. عدالت و توسعه حزبی است که نوبخت، دبیرکل و محمود واعظی، چهره اثرگذار آن هستند و خود را در روی کار آمدن روحانی عامل تاثیرگذار میدانند. ظاهراً زیربار نرفتن وزیر آموزشوپرورش برای استفاده ابزاری و پیشبرد اهداف سیاسی از این وزارتخانه برای انتخاباتهای پیش رو و تغییر و تحولات مدیران میانی در استانها به خصوص سیستانوبلوچستان، بطحایی را مجبور به استعفا کرده است.»
از همین جهت است که برخی حتی موضوع را برکناری نه استعفا عنوان و این گمانه زنی را مطرح می کنند که آنچه روی داده استعفا نبوده بلکه برکناری بوده است و حتی در این زمینه مطرح می شود که بطحائی چون می دانسته با خطر برکناری روبرو است پیش دستی کرده و خود از این سمت استعفا کرده است.
استعفا به سبب عدم تامین نیازهای آموزش و پرورش: برخی نیز با توجه به مشکلاتی که وزارت آموزش و پرورش دارد موضوع انباشت مشکلات و عدم تحقق وعدههای دولت برای کمک رسانی به این وزارتخانه را علت استعفای بطحائی عنوان می کنند. در همین زمینه خصوصا عده ای علت این استعفا را توجهنکردن دولت به تامین بار مالی برای رتبهبندی فرهنگیان عنوان کردند.
مجتبی ذوالنور با اشاره به مشکلاتی که فرهنگیان طی ماه های اخیر با آن رو به رو بودند گفت: «میتوان گفت علت اصلی استعفای وزیر آموزش پرورش عدم تحقق وعدههای دولت در پرداخت معوقات، افزایش حقوق و حل مشکلات معیشتی فرهنگیان و همچنین عدم همکاری و مساعدت دولت در این خصوص بوده است.»
این نماینده مجلس دهم شورای اسلامی بر همین اساس عنوان کرد: با توجه به این شرایط و توقعی که در فرهنگیان ایجاد شده بود، که حق مسلم فرهنگیان بود که مشکلشان حل شود، اما چون دولت همراهی لازم را با بطحایی نداشت، احساس میکرد وقتی دولت در حل این مشکلات همراهی نکند، نمیشود کاری کرد، لذا حضور خود را در این جایگاه بی تاثیر میدید.
فرج کمیجانی، دبیرکل مجمع فرهنگیان ایرانی -اسلامی در گفتوگو با رسانهها گفته است:طرح رتبهبندی در جلسه روز یکشنبه هیات دولت طرح شده که هیات دولت آن را رد کرده است و بطحایی در اعتراض به این موضوع استعفا داده است.»
چرا وزاری دولت در اوج بحران استعفا می کنند: گمانیزنیهای فراوانی درباره علت استعفای بطحایی مطرح شده است. برخیها علت آن را گریز از فشار کاری در دو سال آخر دولت روحانی میدانند؛ فشاری که میتواند اعتبار وزرای دولت را کاهش دهد. دولت دوازدهم با خیل استعفاها و برکناری وزرا روبرو شده است. پیشتر از بطحائی وزرایی بوده اند که به جهت سخت شدن کار وزارت عطای کار را به لقایش بخشیدهاند. سید حسن قاضی زاده هاشمی و عباس آخوندی از جمله این وزرای دولت بودند که از دولت جدا شدند.
البته این گمانه زنی در کنار گمانه زنی های دیگر می تواند محل اعتنا باشد. به هر حال آنچه از ظواهر امر پیداست بازهم یکی دیگر از وزرای دولت روحانی در روزهای پرچالش و سخت وزارتخانه اش را ترک می کند.
اینکه گفته می شود وی سودای نمایندگی مجلس دارد با این چالشها علت ظاهری را به شدت زیر سئوال می برد. خدمت در هر جایگاهی خصوصا جایگاه اجرایی که قدرت عمل بیشتری دارد، پسندیده است. اینکه دولتمردان می گویند که بطحائی خدمت در وزارتخانه پر چالش و مشکلی چون اموزش و پرورش را رها کرده و برای خدمت رسانی در قامت نمایندگی پیش قدم شده است، بسیار قابل تامل است.
امیر حمزه نژاد